Tijekom vikenda, od 4. do 6. ožujka, zajednica „Sv. Ivan od Križa“, organizirala je duhovnu obnovu za članove Zajednice i zainteresirane prijatelje na Kamenu u kojoj je sudjelovalo oko 100 sudionika.

Zajednica „Sv. Ivan od Križa“ je dio Koordinacije zajednica obnove u Duhu Svetom splitsko-makarske nadbiskupije. Okuplja oko 40 članova željnih duhovnog rasta i aktivnijeg vodstva Duha Svetoga u svom životu. Molitvene susrete organizira ponedjeljkom navečer, u prostoru samostana časnih sestara ančela na Kamenu gdje se održala i ova korizmena, redovita polugodišnja duhovna obnova.

Duhovnu obnovu je vodio fra Ante Vučković. Program je započeo u petak popodne meditativnim križnim putem, a potom svetom misom. Ovaj dio je bio uvod u subotnji, bogati program koji se odvijao, uz prikladne stanke za kavu i obroke, cijeli dan. Fra Ante Vučković je održao niz zanimljivih i proživljenih predavanja o nekoliko tema. Započeo je govorom o Josipu Egipatskom te detaljno prikazao, i uz interpretaciju važnih biblijskih tekstova njegov lik kao starozavjetni pralik Krista. Poslije podne je ukazao na međusobnu sličnost Josipa Egipatskog i Isusa Krista na nizu detalja te tako pokazao važnost promatranja i Starog i Novog zavjeta u cjelovitosti Biblije. Stari i Novi zavjet su neraskidivo uzročno-posljedično povezani i imaju smisao jedan u drugom. Po Starom savezu se oblikuje Novi savez koji je na koncu ispunjenje i potpuno dovršenje onog što je Bog započeo u Starom savezu s čovjekom i Izabranim narodom. Nakon večernje svete mise je bila pojedinačna molitva fra Ante Vučkovića za pojedince. Uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kapelici samostana do nedjelje ujutro. Tako su i sudionici ove duhovne obnove odgovorili na Papin poziv. Nedjelju se započelo svetom misom u kojoj je i propovijed, nadahnuta biblijskim tekstom dana, bila jedno malo predavanje o Ocu i Njegovoj ljubavi prema nama, svojoj djeci. Cjelina duhovne obnove zaokružena je Fra Antinim predavanjem o izraelskom, Izabranom narodu. Tumačeći dokument Drugog vatikanskog koncila osvijestio je kako je to  izabranje neopozivo i trajno. Ukazao je na pravi odnos prema Židovima te naglasio univerzalnost Kristovog spasenja.

Iako će se dojmovi još slagati i otkrivati s vremenom, brojni sudionici obnove svjedoče o svom zadovoljstvu duhovnom obnovom u cjelini. Dao Bog da na sljedećoj duhovnoj obnovi bude još više onih koji žele u vjeri rasti i učvršćivati se u nadi i ljubavi!

Ankica Cicvarić

 Audio zapis podjeljen je na sljedeće cjeline:

1. Put Križa
2. Homilija 1
3. Josip Egipatski 1
4. Josip Egipatski 2
5. Josip Egipatski 3
6. Ispovijed
7. Homilija 2
8. Homilija 3
9. Predavanje

Link za preuzimanje tonskog zapisa: preuzmi